Farba vína
Druh vína podľa zvyškového cukru

Víno - Vinárstvo Bahna & Murgaš (9)

Sme remeselné vinárstvo situované v Pukanci. Vychádzame z dlhoročných amatérskych skúseností výroby vína v domácom prostredí v obci Pukanec. Vyskúšali sme veľa technologických postupov a jednoznačne sme došli k záveru, že víno je pre nás najzaujímavejšie, keď sa mu ponechá všetka prirodzenosť hrozna a jeho vlastných baktérií. Samozrejmosťou je zdravé hrozno. Preto spolupracujeme s pestovateľmi z okolia Pukanca: Muráni – víno Čajkov a Kalina & Kinči z obce Rybník. V Pukanci obhospodarujeme cca. 400 koreňov hrozna, tieto máme zatiaľ len v prenájme. Chceme sa viac zamerať na hrozno z Pukanca, momentálne však nie je na predaj žiadny vinohrad. Táto oblasť má veľký potenciál v kvalite hrozna, sopečná pôda dáva hroznu krásne kyseliny a výrazné triesloviny. Žiaľ veľa vinohradov tu končí ako rekreačná zóna pre chalupárov.

Pivnica a výrobné priestory

V auguste 2021 sa nám podarilo získať starodávnu pivnicu – systém troch chodieb, ktoré sú kopané do skaly. Teplota sa tu pohybuje medzi 7-12°C. Priestor výrobne sme zmodernizovali – dlažba na podlahe a stenách, pitná voda. Tu prebieha nakvášanie bielych odrôd s reguláciu teploty. Nadzemnú časť sme tiež vydláždili a zaviedli teplú a studenú pitnú vodu. Tento priestor je aj zateplený a slúži na výrobu červeného vína. Pomocou regulácie teploty tu prebieha jablčno-mliečna fermentácia. V nadzemnej časti je aj samostatná miestnosť pre chemické WC. Vzhľadom na obmedzenosť priestorov tu nie je možné používať dokonalejšie moderné technológie.

Výrobný postup

Celé spracovanie hrozna prebieha gravitačne, bez čerpadla. Všetky procesy vo víne prechádzajú spontánne s pridaním len nevyhnutného množstva síry. Na spracovanie hrozna používame elektrický mlynkoodstopkovač a ručný lis. Hrozno nakváša v plastových kadiach, ďalšia fermentácia a vyzrievanie vín prebieha v 50 lit. sklenených demižónoch. Víno oddeľujeme z hrubého kalu po dokvasení a prirodzenom vyčistení. Následne vyzrieva na jemných kaloch a podľa odrody je aj batonážované. Každý demižón je označený podľa odrody a dávky. Pred fľašovaním danej odrody zlejeme všetko víno z demižónov do jednej sceľovacej nádoby – antikorový tank. Z neho pomocou samospádovej plničky bez filtrácie plníme víno do fliaš 0,75 lit. Hotové víno skladujeme v samostatnej pivnici pri stabilnej teplote 9° C. Naša maximálna produkcia môže byť 5000 fliaš/rok, všetky vína chceme legálne uvádzať na trh.

Zoraď podľa